Britanska štampa
0

Niko ništa nije dobio oslobađanjem Megrahija

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
London, Edinburg i Tripoli nisu ništa dobili oslobađanjem glavnog bombaša iz afere Lokerbi i to im ne služi na čast, piše danas britanska štampa.

Listovi navode da se sada istina o terorističkom napadu 1988. godine na avion kompanije "Pan Am" možda nikad neće saznati, ali da bol ostaje za porodice 270 žrtava.

Mnogi se slažu da povratak Abdelbaseta Ali Mohmeta al-Megrahija u Libiju ne predstavlja okončanje cijelog slučaja.

"Ovaj tragični slučaj ostaje i dalje duboko nezadovoljavajuće pitanje. Pretvarati se da ova odluka nije pomiješana sa političkim interesima, dogovorima, ako ne i dosluhom između Edinburga i Londona je smiješno", piše "Indipendent".

List ističe da čovjek mora stvarno da bude naivan da ne osjeti "miris dogovaranja iza vrata".

"Financial Times" se slaže da afera Lokerbi oslobađanjem Megrahija nije završena.

"Još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno ko stoji iza ovog zločina", piše list, dodajući da su ovim iznevjerili 270 žrtava, a cijeli događaj još nije u potpunosti istražen.

"Pravda se mora zadovoljiti, a to sada nije slučaj", naglavaša "Financial Times".

List "Daily Mail" navodi da je Libija ponizila Britaniju ističući da se istina sada možda nikad neće saznati jer je bilo mnogo lakše isposlovati povratak Megrahija u Libiju nego se suočiti sa neprijatnom istinom o njegovoj mogućoj nevinosti.

"Realno govoreći ova sedmica služi na sramotu našim liderma, na obje strane granice", ističe list.

List "Sun" piše da je priređena dobrodošlica Megraihju po povratku u Libiju "spektakl da vam se izvrne želudac, sramotan ali neizbježan".

"Škotsko oslobađanje Megrahija znači da se istina nikad neće saznati. Tajne bomaškog napada umrijeće sa njim. Ali za porodice žrtava agonija se nastavlja", piše list.

"Daily Express" optužuje premijera Gordona Brauna za "njegov nestanak tokom cijele gužve i moralni kukavičluk", dodajući da je on na čelu političkog uređenja koji je voljno pristao na predaju teroru i nasilju.

Prijetnje da će posjeta princa Endrua Libiji biti odgođena teško da će potresti Tripoli, ističe list, podsjećajući da britanski princ dolazi zbog ekonomskih razgovora.

"Gardijan" piše da je cijela afera mješavina pravde i geopolotičkih interesa.

"Istraživanje ovogo zločina do vrata režima u Siriji, Iranu ili Libiji, ili do mogućih krivaca, imalo bi takve reperkusije koje bi predstavljale prijetnje mnogim interesima u mnogim zemljama", piše "Gardijan".

Veliki broj ljudi dočekao je u Tripoliju Abdelbaseta Ali al Megraija, koji umire od raka prostate, javila je mreža BBC.

Sin libijskog lidera Moamera Gadafija izjavio je da je njegovo oslobađanje hrabar potez Škotske i Velike Britanije.

Većina od 270 žrtava napada na avion komapnije "Pan am" 1988. godine bili su Amerikanci. Negodovanje povodom Megrahijevog oslobađanja izrazio je i predsjednik SAD Barak Obama.

Obama je poručio libijskim vlastima da Megrahija ne treba dočekati kao heroja i da mu je mjesto u kućnom pritvoru.

Avion američke kompanije "Pan Am" na liniji London - New York eksplodirao je iznad škotskog mjesta Lokerbi 21. decembra 1988. godine i u nesreći je poginulo svih 259 putnika u "Boingu 747" i 11 na zemlji. Libija je kasnije optužena da je odgovorna za taj teroristički akt za koji je plaćala i reparacije.