Svijet
0

Nikiforov: Snimci iz “Oluje" dostavljeni tribunalu

FENA
Portparol Haškog tribunala Anton Nikiforov izjavio je da je tamnošnjem tužilaštvu danas dostavljen snimak zločina počinjenog u akciji "Oluja", koji je nedavno emitiran na srpskim elektronskim medijima.

"Naši ljudi sada gledaju te snimke i moram priznati da do sada ništa tome slično nismo vidjeli", rekao je Nikiforov Tanjugu i dodao da je snimke u CD formatu Sudu dostavio zamjenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković.

Nikiforov je kazao da ga čudi što je Televizija B92 prenijela da snimci dolaze od Haškog suda, jer, kako je rekao, Haag te snimke do sada nije imao.

Prema njegovim riječima, problem je snimaka što se ne mogu uklopiti ni u jedan predmet, odnosno proces koji se vodi u Haškom tribunalu.

"Ne možemo uklopiti bilo kakav snimak u naše predmete. Taj snimak, iz onoga što sam čuo, izgleda da jasno prikazuje zločine, ali to mora biti u kontekstu određenog predmeta", objasnio je on.

Nikiforov smatra da se mora ustanoviti gdje se zločin dogodio, ko je zapovijedao jedinicom i ostalo i da bi o tom slučaju trebalo da se povede posebna istraga.

"Kao što znate, nama je istražni mandat istekao. Ne možemo više pokretati nove istrage i izlaziti s novim optužnicama", istakao je on.

"Na tužiocima u Sarajevu i Zagrebu sada ostaje da istraže taj slučaj", rekao je Nikiforov i dodao da će Tribunal pružiti pomoć u istrazi, ali da neće moći samostalno provesti istragu.