Optužbe za genocid
128

Nikaragva zatražila da se pridruži postupku protiv Izraela pred Međunarodnim sudom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni sud pravde u Haagu objavio je da je Nikaragva 23. januara podnijela vlastitu prijavu protiv Izraela, tražeći da se pridruži južnoafričkom postupku protiv države za genocid u Gazi.

"U svom zahtjevu za dopuštenje da intervenira, Nikaragva navodi da 'ima interese pravne prirode koji proizlaze iz prava i obaveza koje Konvencija o genocidu nameće svim državama strankama", naveo je ICJ.

Nikaragva je također pozvala suce da odluče da je "Izrael prekršio i nastavlja kršiti svoje obveze prema Konvenciji o genocidu" i da "prestanu s djelima ili mjerama koje bi mogle ubiti ili nastaviti ubijati Palestince", otkrilo je saopćenje.

Južnoafrička Republika i Izrael pozvani su da daju pisane primjedbe na zahtjev Nikaragve za dopuštenje da intervenira kao stranka.

Vlada Nikaragve pokrenula je u ponedjeljak postupak za tužbu Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Kanade pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) zbog saučesništva u genocidu nad palestinskim narodom u Gazi tako što su izraelskoj okupaciji dali oružje i sredstva za izvršenje užasnog čina.

Vlada u Nikaragvi objavila je službenu izjavu u kojoj je otkrila da je upozorila vlade spomenutih zapadnih sila da bi mogle biti zajednički saučesnici u "flagrantnim i sistematskim kršenjima" Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i međunarodne humanitarne zakona u Pojasu Gaze.

U svojoj verbalnoj noti Nikaragva je pozvala četiri države da odmah prestanu isporučivati oružje, streljivo i tehnologiju Izraelu jer bi ih mogao upotrijebiti za omogućavanje ili kršenje Konvencije o genocidu u Gazi.

U memorandumu je istaknuto da su zemlje koje podupiru Izrael obavezne prekinuti mu opskrbu "od trenutka kada država postane svjesna postojanja ozbiljnog rizika od počinjenja genocida".