Papa na Kipru
0

"Nikada ne gubite nadu u mir"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedikt XVI, nakon izraelskog napada na humanitarni konvoj na putu za Gazu u ponedjeljak, rekao je u petak u saopćenju u avionu na putu za Kipar da nikada ne treba gubiti nadu u mir.

"U svim epizodama koje živimo uvijek postoji opasnost da izgubimo strpljenje i kažemo 'više ne mogu tražiti mir'", izjavio je papa za štampu odgovarajući na ranije postavljena pitanja.

On smatra kako "poslije svakog slučaja nasilja ne treba gubiti strpljenje i snagu", ali treba "početi uvijek iznova sa uvjerenjem da možemo ići naprijed i stići do mira".

Mir neće doći "od danas do sutra", izjavio je on, ali "veoma je važno da se ne prave samo potrebni politički koraci, već posebno da se pripreme ljudi da budu u stanju ipoduzeti političke korake potrebne za unutarnje otvaranje prema miru".

Papa bi u petak popodne trebalo da stigne u Pafos, grad na jugozapadu Kipra, gdje je predviđeno ekumensko slavlje na jednom od mjesta na kojem je propovijedao sveti Pavao. U subotu i nedjelju papa će boraviti u Nikoziji gdje će predvoditi dvije mise.

U nedjelju nakon mise, koju će predvoditi u Palači sportova, papa će predstavnicima Katoličke i pravoslavnih crkava predati radni dokument sinode biskupa za Bliski istok, koja će biti održana u oktobru u Vatikanu.

Tokom boravka na Kipru Benedikt XVI će se sastati s poglavarom Kiparske pravoslavne crkve Krizostomom II.

Putovanje na Kipar je 16. inostrano putovanje Benedikta XVI u pet godina pontifikata. Kiparska crkva jedna je od najstarijih na svijetu, smatra se da je osnovana 46. godine, neposredno nakon dolaska svetog Pavla na otok.

Danas se 90 posto stanovništva na grčkom dijelu otoka izjašnjava pravoslavnim kršćanima.