Svijet
2

Nikad topliji mart u evropskim zemljama

SRNA
Francuska (Foto: AFP)
Evropljani uživaju u suncu i temperaturi iznad 20 stepeni. Takav mart u Francuskoj ne pamte od 1880. godine, navode meteorolozi.

Građani Pariza, obučeni u lagane košulje i jakne, uživali su na temperaturi od 21,6 stepeni celzija.

Slično je bilo i u njemačkim gradovima - od Hamburga na sjeveru do Berlina na istoku, koji je poznat po hladnoći i mrazu. U Minhenu su stanovnici ovih dana nosili majice kratkih rukava.

Temperatura u centralnoj Evropi je bar dva do tri stepena iznad uobičajene, navode meteorolozi.

Na sjeveroistoku Evrope i u Skandinaviji temperatura je četiri do pet stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine.

Dio meteorologa tvrdi da to "nije neuobičajeno", već je riječ o "normalnim oscilacijama".

Objašnjenje je jednostavno, navode oni. Nebo je nad većim dijelom Evrope bilo bez oblaka čitavu prvu polovinu marta, jer se nad tim područjem stvorilo stabilno područje visokog pritiska.

Sunce, koje u ovo doba godine već ima snagu, dolazilo je do Zemlje bez ikakvih prepreka. Zato nije čudno što je temperatura lako dostizala i do 20 stepeni celzija.

Istovremeno, u Sjevernoj Americi je "teška zima", što neke meteorologe navodi na ocjenu da je, ipak, riječ o posljedicama klimatskih promjena.

Dok su se Evropljani grijali na suncu i bilježili možda najtopliju zimu u proteklih 250 godina, na području Sjeverne Amerike ova zima bila je žestoka.

Razlog je bio neuobičajeno stabilan ciklon nad sjevernim Atlantikom, tako da se vrijeme nije "uzburkalo" koliko bi se to moglo očekivati.

Meteorlozi tvrde da će temperatura narasti tri do četiri stepena u toku sljedećih sto godina, tako da će biti još mnogo rekordno visoke temperature.