{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nikad se nećemo vratiti i odgajati djecu među otrovima"

S
13.10.2010. u 15:54
0
1
"Nikad se nećemo vratiti i odgajati djecu među otrovima"
0
"Nikad se nećemo vratiti i odgajati djecu među otrovima"
Foto: AFP
Cestama duž muljem prekrivenog mađarskog sela Devecser ovih dana patroliraju samo vojni kamioni i buldožeri, prevozeći gips koji se sipa u rijeke i tako snižava pH vrijednost alkalnog otpada. Stanovništvo je evakuisano i teško da će se u skorijoj budućnosti vratiti u svoje domove.
Dom Eve Marije je devastiran, a u trenutku kad se ogromna količina mulja izlila, 88-godišnja starica je kuhala. Otrovni mulj prekrio je i njen šporet i tavu.

"Čula sam veliku buku, a onda sam vidjela da je dvorište poplavljeno", izjavila je starica. Odmah se zaključala u sobu i samo pogledom pratila punjenje, kako ga je nazvala, okeana krvi.

"Molila sam se Djevici Mariji i govorila 'Pomozi mi'", kazala je Eva Maria. "Ne mogu vjerovati da sam preživjela."

Ona je bila među sretnim stanovnicima Devecsera. Osam osoba smrtno je stradalo u selima Kolontar, Devecser i Somlovasarhely. Na nekim mjestima mulj je dostizao visinu i do nekoliko metara, a preko 100 ljudi je povrijeđeno.

Volonteri danima čiste otpad iz Evinog dvorišta i kuće, iako ona tvrdi da se nikad neće vratiti.

"Sretna sam što imam drugi dom", kaže ona razgledajući svoju muljem natopljenu spavaću sobu.

Jedan mladi par sa jednogodišnjom kćerkom kaže da svake noći spavaju na drugom mjestu.

"Nikad se nećemo moći vratiti u svoj dom", kaže otac Barna Gaspra. "Ne možemo dozvoliti da naše dijete raste među tim otrovima."

Vlada evakuisanima nudi smještaj. Mogu izabrati gdje žele da žive i vlada će uraditi ostatak posla, najavilo je odjeljenje za zaštitu od katastrofa, a prenosi CNN. Ipak, malo je onih koji znaju za ovu ponudu. Porodica Gaspar nikad nije čula za to.

Od subote su ekipe bile angažovane na gradnji tri zaštitne brane, kako ne bi ponovo došlo do izlijevanja crvenog mulja. Jako ih brinu pukotine na zidu ogromnog rezervoara tvornice za proizvodnju aluminijuma.

Dok ne pada kiša, dobro je. Mulj je gust i stoga se manje kreće.

Gradonačelnik Devecsera je nova osoba na tom radnom mjestu. U ponedjeljak ujutro još uvijek je slavio pobjedu na nedjeljnim izborima kad se pročula vijest o izlijevanju 700.000 kubika otpada. Kaže da nikad nije ni pomislio da bi rezervoar tvornice MAL mogao popustiti.

Kao farmer je izražavao zabrinutost za toksičnu prašinu iz tvornice, koja bi mogla negativno utjecati na usjeve, ali nikad nije ni pomislio na nešto ovako.

Sada se, piše CNN, čini da će njegov mandat gradonačelnika obilježiti katastrofa koja ga je dočekala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: