Istraživanje
0

Nijemci vodeći pesimisti u Evropi

FENA
Nijemci su veći pesimisti od većine evropskih naroda, a glavni uzrok su strah od gubitka posla, nesigurne penzije i loš obrazovni sistem, pišu njemački mediji u petak, pozivajući se na studiju berlinskoga Naučnog centra za socijalna istraživanja, koja je objavljena ove sedmice.

Posebno zabrinjavajućim smatra se sve veće nezadovoljstvo demokratskim sistemom, naročito kod građana s nižim stepenom obrazovanja i kod nezaposlenih. To, kako pišu mediji, sa sobom donosi "visok društveni rizik" i "konfliktni potencijal".

Jedan od uzroka pesimizma Nijemaca je i stagnacija realnih prihoda te sve veće razlike između bogatih i siromašnih. Tako su u razdoblju između 2001. i 2006. neprekidno padala primanja najsiromašnije petine građana, a znatno je raslo bogatstvo najimućnije petine njemačkog stanovništva.

Isto tako je zamjetno i pojačano nezadovoljstvo i ravnodušnost građana istočnog dijela zemlje koji se u mnogim područjima vide kao "gubitnici ujedinjenja". Stopa relativnog siromaštva, što pogađa osobe s manje od 70 posto prosječnih primanja, u istočnim je dijelovima zemlje s 22 posto osjetno viša nego na zapadu s 13 posto.

Iako većina njemačkih građana demokratiju još smatra najboljim društvenim uređenjem, na istoku zemlje čak ih je 74 posto uvjereno da je socijalizam bolje rješenje, ali da u DDR-u "nije bio dobro proveden".

Jedan od izdavača studije Heinz-Herbert Noll smatra da su mnogi od navedenih uzroka zbog kojih Nijemci pesimistično gledaju u budućnosti, poput straha za penzije, opravdani, ali da isto tako, u anglosaksonskom svijetu uvriježen pojam "German Angst", koji opisuje sklonost Nijemaca pesimizmu, ima veliku ulogu.

Analitičari objavljene rezultate studije Naučnog centra za socijalna istraživanja djelimično uzimaju s rezervom jer se temelji na podacima starim jednu do dvije godine pa tako najnovije globalne razvoje, poput novčarske krize, ne uzima u obzir.