Hapsilo ih 150 policajaca
0

Nijemci porijeklom iz BiH osumnjičeni za finansiranje IDIL-a pušteni na slobodu

Klix.ba
Foto: Bild
Foto: Bild
Osam osoba porijeklom iz BiH, koje su uhapšene u okviru velike akcije u njemačkom Oberhausenu, jer su osumnjičene da su finansirale IDIL, pušteno je na slobodu jer je utvrđeno da nisu članovi ove organizacije.

Kako je objavio njemački Bild, uhapšene su četiri žene i četiri muškarca koji su u rodbinskoj vezi i u dobi od 19 do 58 godina. Njihove kuće okupiralo je 150 policajaca. Svi su uhapšeni bez pružanja otpora. Policajci su pretresli kuće i tražili oružje i eksploziv.

Nakon ispitivanja pušteni su na slobodu, a policija nije davala detalje o tome da li je ova porodica bila u kontaktu s IDIL-om i finansirala ga. Istakli su samo kako nisu članovi IDIL-a niti su planirali napad u Njemačkoj.

"Slučaj u Oberhausenu jasno pokazuje da opasnost ne dolazi samo od onih koji planiraju i provode terorističke napade, već i od saučesnika koji logistikom i novcem podržavaju teroriste", rekao je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Reul.

Od osam uhapšenih osoba jedna ima državljanstvo BiH, dok ostali vode porijeklo iz BiH. Oni će ponovo biti ispitani, nakon čega će sudija odlučiti da li će zatražiti pritvor za njih.