Strah od pandemije
10

Nijemci ponovo bespotrebno kupuju toaletni papir

B. R.
Nijemci ponovo kupuju veliki broj potrepština u strahu od pandemije (Foto: EPA-EFE)
Nijemci ponovo kupuju veliki broj potrepština u strahu od pandemije (Foto: EPA-EFE)
U Njemačkoj je ponovo porasla prodaja toaletnog papira, sredstava za dezinfekciju i sapuna, pokazale su zvanične statistike ove države. To se dešava u trenutku kada je u najjačoj evropskoj ekonomiji znatno povećan broj zaraženih koronavirusom, što je slučaj i u ostatku Starog kontinenta.

U naredne dvije sedmice 10 posto stanovnika Njemačke planira kupiti toaletni papir, tjesteninu i druge potrebne stvari, podaci su kompanije YouGov.

U aprilu ove godine, kada je uveden lockdown, masovna kupovina je ispraznila police njemačkih prodavnica. Dobavljači tvrde da su ovaj put mnogo bolje pripremljeni.

"Poslije onoga što smo ranije vidjeli ove godine posmatramo šta se dešava u cilju da nešto ne nedostaje", kazao je predstavnik jednog od dobavljača Aldi Sud za portal Local.de.

U lancu marketa Lidl tvrde da su dobro pripremljeni i da mogu brzo reagovati da bi osigurali namirnice usljed povećane potražnje.

S druge strane, ministrica poljoprivrede Julia Klockner je ukazala da ne postoji razlog za paničnu kupovinu.

"Gomilanje namirnica je nelogično i pokazuje nedostatak solidarnosti. Mnogo toga kasnije završi u kanti za smeće. Ako svi kupujemo normalno, onda nećemo imati prazne police", rekla je za dnevni list Frankfurter Allgeimeine Zeitung.

Njemačka je bila među zemljama koju su hvalili zbog načina borbe protiv koronavirusa. Međutim, u posljednjih nekoliko sedmica došlo je do znatnog porasta broja zaraženih u ovoj zemlji. Samo danas je registrovano 10.000 novozaraženih.