Svijet
0

Nijemci pokušavaju zaobići zabranu pušenja na javnim mjestima

Sarajevo-x.com
Foto: Metro
Foto: Metro
Nijemci koji se ne mogu odreći pušenje cigareta, smislili su način kako "zaobići" zabranu pušenja na javnim mjestima tako što u zidovima kafića i pubova prave rupe (kao na slici) gdje pušači mogu ispušiti cigaretu. Zabrana je u Njemačkoj na snazi od 1. augusta ove godine.

U ugostiteljskim objektima pušenje je dopušteno samo u odvojenim prostorijama, namijenjenim pušačima. Za nepoštivanje zabrane pušenja predviđene su kazne i do 5.000 eura.

Neki su restorani, pubovi i kafići uveli bizarna "pušačka mjesta" poput onog na slici gdje pušači koji ne mogu ili ne žele se odreći cigareta mogu doći po svoju dozu nikotina.

Potpuna zabrana pušenja na željezničkim stanicama i u vozovima je na snazi od 1. septembra. Dio njemačke javnosti kritizirao je nejedinstvenu zabranu pušenja, što je rezultat nepostizanja dogovora ministara o jedinstvenoj zakonskoj regulativi na prostoru cijele Njemačke.

Tako, posebno što se tiče ugostiteljskih objekata, postoje mnogobrojne iznimke. U nekim saveznim pokrajinama poput Saarlanda vlasnicima ugostiteljskih objekata bit će prepušteno hoće li u svojim gostionicama zabraniti pušenje.

U Bavarskoj dopušteno je pušenje u šatorima na narodnim slavljima poput Oktoberfesta te, u zadnje vrijeme sve popularnijim, kafićima u kojima se puši nargila.