|

Nijemci podijeljeni i 20 godina nakon ujedinjenja

Nijemci podijeljeni i 20 godina nakon ujedinjenja
0
F
FENA
16.12.2012. u 16:48
4
komentara
0

dijeljenja
Nijemci podijeljeni i 20 godina nakon ujedinjenja Berlinski zid
Većina istočnih Nijemaca smatra svoje zapadne sunarodnjake "arogantnim" i zainteresiranim samo za novac, navodi se u izvještaju koji naglašava razlike u percepciji identita između istočnjaka i zapadnjaka.
Nakon što je od ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke prošlo više od 22 godine nakon rušenja Berlinskog zida, velika studija Instituta u Allenbachu pokazala je da istočnjaci imaju veoma negativne poglede na zapadnjake, ali visoko mišljenje o sebi.

Studija je pokazala da 71 posto istočnjaka smatra da su zapadnjaci "arogantni", 57 posto smatra zapadnjake primarno zainteresirane za zaradu novca, a 45 posto smatra da su zapadnjaci "površni", javio je Reuters.

"Istočni Nijemci faktički imaju samo negativne poglede na zapadne Nijemce. Dok je njihovo poimanje samih sebe izuzetno pozitivno", navodi se u studiji, koja je objavljena u nedjelju.

Ispitivanje pokazuje da i dalje postoje snažne percepcije odvojenih identiteta između istočnih Nijemaca i zapadnih Nijemaca čak i dvadeset godina nakon okončanja hladnog rata, što je dovelo do ujedinjenja Njemačke 3. oktobra 1990. godine.

Studija pokazuje da 69 posto istočnjaka sebe naziva "skromnim", 63 posto se smatraju "uzdržanim", dok 58 posto smatra svoj narod "domišljatim".

Izvještaj je također pokazao da 51 posto zapadnjaka vjeruje da su njihov istočni sunaradonjaci "nezdovoljni", 42 posto smatra da su "nepovjerljivi", dok je 12 posto reklo da su "arogantni".

Mnogi istočnjaci su pretrpili velike teškoće i nemire. Milioni su izgubili svoj posao, domove i nisu imali mogućnost da vrate stari način života. Skoro dva miliona istočnjaka se preselilo na zapad u potrazi za poslom.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...