Njemački mediji
0

Nijemci nisu direktno pucali na demonstrante u Afganistanu

FENA
Njemački mediji, povodom krvavih demonstracija ispred kampa Bundeswehra u sjevernom Afganistanu u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, pišu da za sada nije jasno kako je do sukoba došlo i navode da njemački vojnici nisu pucali direktno na demonstrante.

Politički sedmičnik Spiegel, pozivajući se na informacije iz lagera u Kunduzu, saznaje da prema dosadašnjem stanju istrage o tom slučaju, njemačke snage nisu ciljale direktno na demonstrante.

''Nijemci nisu direktno ciljali na demonstrante. Uprkos tome, mogli su meci da ubiju ili povrijede ljude'', prenose mediji izjavu guvernera provincije Talokan Abdul Jabara Taqwe, koji polazi od toga da su njemački vojnici, poslije napada demonstranata na kamp Bundeswehra, pucali u zrak.

Bundeswehr, kako se navodi, pokušava intenzivno da rasvijetli detalje i pozadinu ovog slučaja.

Spiegel u online izdanju prenosi da svjedoci krvavog sukoba, međutim, kažu da su pucali i policija i njemački vojnici, i navodi da je za sada nejasno kako je do sukoba ispred kampa Bundeswehra, uopšte i došlo.

Jedan demonstrant, po imenu Abdul Kalik je, kako prenose njemački mediji, rekao da je samo policija pucala na demonstrante, a da su onda iz kampa došli i vojnici Bundeswehra.

Kalik, navode njemački mediji, nije, međutim, ništa rekao o tome da li su i njemački vojnici pucali.

Mediji prenose da je protest organizovan zbog sinoćnjeg napada NATO-a u kome su poginule četiri osobe.

"Mjesta u bolnici nema više, prenatrpana je povrijeđenim osobama", izjavio je Reutersu Hassan Bashey, upravnik Taharske pokrajinske bolnice.

Prema njegovim riječima, većina povrijeđenih ima prostrijelne rane.

Njemačka misija u Afganistanu, koja je pored Kosova, najveći inostrani vojni angažman Njemačke, nalazi se, zbog svoje složenosti i težine često na udaru kritičara.

Mediji također pišu da se vojnici Bundeswehra iz te centralnoazijske zemlje često vraćaju s psihičkim traumama.

Njemački Bundeswehr je prije dvije godine našao na udaru kritika zbog ubistva, u jednom napadu talibana, više od 140 osoba, među kojima su bili i brojni civili.