Svijet
0

Nijemci će stacionirati vojnike u Francuskoj

FENA
Njemačka je u srijedu saopćila kako je spremna da do jeseni 2009. godine u Francuskoj razmjesti jedan dio njemačkih vojnika iz Francusko-njemačke brigade, na prijedlog Pariza, što bi bilo prvi put od 1945. godine.

"Njemačka strana je spremna, u principu, razmjestiti u Francuskoj elemente Francusko-njemačke brigade, što podrazumijeva njemačke snage", izjavio je za štampu pomoćnik glasnogovornika vlade Thomas Steg.

O budućnosti ove brigade, koja danas broji 2.800 njemačkih i 2.300 francuskih vojnika koji su raspoređeni na jugozapadu Njemačke, govorili su ponedjeljak u Parizu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, precizirao je Steg.

"Oni su se složili da tu brigadu treba zadržati", kazao je on.

Francuski predsjednik je predložio, a njemačka strana je vidjela kao prijeteljsku gestu to da dijelovi ove brigade imaju baze na francuskom teritoriju.

"Kancelarka je kazala kako je spremna da zajednički razmisle o načinu tog razmještanja, kako je spremna da njemački vojnici budu stacionirani u zajedničkoj brigadi u Francuskoj", kazao je Steg.

"Koliko ja znam, to bi bilo prvi put od Drugoga svjetskog rata da njemačke vojne jedinice imaju baze u Francuskoj", primijetio je Steg pozdravljajući "visoko simbolični" karakter francuskog prijedloga i njegov veliki "historijski značaj".

Nekoliko stotina njemačkih vojnika, naročito oficira, već je prisutno u Francuskoj, u zapovjedništvu Eurocorpsa u Strasbourgu, ali se ne radi o njemačkim vojnim jedinicma u pravom smislu te riječi.

O pitanju Francusko-njemačke brigade razgovarat će se "uskoro" na nivou ministara odbrane dviju zemalja, a odluka će biti donesena iduće godine, kako bi se eventualno primjenjivala od jeseni 2009. godine, izjavio je Steg.