|

Nijemci će stacionirati vojnike u Francuskoj

Nijemci će stacionirati vojnike u Francuskoj
0
F
FENA
26.11.2008. u 17:48
0
komentara
0

dijeljenja
Nijemci će stacionirati vojnike u Francuskoj
Njemačka je u srijedu saopćila kako je spremna da do jeseni 2009. godine u Francuskoj razmjesti jedan dio njemačkih vojnika iz Francusko-njemačke brigade, na prijedlog Pariza, što bi bilo prvi put od 1945. godine.
"Njemačka strana je spremna, u principu, razmjestiti u Francuskoj elemente Francusko-njemačke brigade, što podrazumijeva njemačke snage", izjavio je za štampu pomoćnik glasnogovornika vlade Thomas Steg.

O budućnosti ove brigade, koja danas broji 2.800 njemačkih i 2.300 francuskih vojnika koji su raspoređeni na jugozapadu Njemačke, govorili su ponedjeljak u Parizu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, precizirao je Steg.

"Oni su se složili da tu brigadu treba zadržati", kazao je on.

Francuski predsjednik je predložio, a njemačka strana je vidjela kao prijeteljsku gestu to da dijelovi ove brigade imaju baze na francuskom teritoriju.

"Kancelarka je kazala kako je spremna da zajednički razmisle o načinu tog razmještanja, kako je spremna da njemački vojnici budu stacionirani u zajedničkoj brigadi u Francuskoj", kazao je Steg.

"Koliko ja znam, to bi bilo prvi put od Drugoga svjetskog rata da njemačke vojne jedinice imaju baze u Francuskoj", primijetio je Steg pozdravljajući "visoko simbolični" karakter francuskog prijedloga i njegov veliki "historijski značaj".

Nekoliko stotina njemačkih vojnika, naročito oficira, već je prisutno u Francuskoj, u zapovjedništvu Eurocorpsa u Strasbourgu, ali se ne radi o njemačkim vojnim jedinicma u pravom smislu te riječi.

O pitanju Francusko-njemačke brigade razgovarat će se "uskoro" na nivou ministara odbrane dviju zemalja, a odluka će biti donesena iduće godine, kako bi se eventualno primjenjivala od jeseni 2009. godine, izjavio je Steg.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.