Svijet
0

Nijemac osuđen zbog terorističke aktivnosti

FENA
Nijemac marokanskog porijekla Reduan el-Habhab osuđen je u četvrtak u Schleswigu na pet godina i devet mjeseci zatvora zbog osnivanja terorističke organizacije.

Proglašen je krivim zato što je poslao islamističke borce u Irak i prebacio novac Al-Qaidi, precizirala je glasnogovornica suda.

Dokazano je da je on s četvoricom saučesnika osnovao u Sudanu terorističku organizaciju protiv Zapada, kazala je glasnogovornica.

Reduan el-Habhab, koji je upravljao jednim internetskim časopisom i telefonijom u Kielu, na sjeveru Njemačke, optužen je da na internet stranicama podržavao vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena, da je objavljivao dokumente koji se odnose na izradu bombi i da je sakupio 5.000 eura za obuku islamističkih boraca, prije nego što je uhapšen u julu 2006.

Sudjelovao je obuci terorista u Alžiru u decembru 2005, a u maju i junu 2006. godine pomogao islamističkim borcima da odu u Irak. U junu 2006. godine osnovao je militantnu mrežu u Sudanu.

U Njemačku je došao da studira filozofiju i naučio njemački kako bi čitao originalna djela filozofa Martina Heideggera. On je potvrdio da je postao revnosni musliman poslije smrti svoga brata 2003. godine.