Medicinski podvizi
59

Nijemac je treća osoba u svijetu koja se izliječila od HIV-a: Još se dobro sjećam ljekarove rečenice

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Njemačkoj je 53-godišnjak transplantacijom matičnih ćelija izliječen od HIV-a i on je treća osoba u svijetu koja se izliječila od zaraze ovim virusom.

Muškarcu iz Dusseldorfa je transplantacija urađena prije deset godina, a medikamente (antiretrovirusne lijekove i supresive) ne koristi već četiri godine.

Kao i u slučaju preostale dvije osobe za koje se tvrdi da su izliječene od HIV-a (jedna iz Berlina, a druga iz Londona), muškarcu u Dusseldorfu je izvršena transplantacija u svrhu liječenja bolesti krvi, a u njegovom slučaju je to bila leukemija koja se razvijala s HIV-om.

"Još se dobro sjećam rečenice porodičnog ljekara: 'Nemojte to doživljavati tako teško. Zajedno ćemo doživjeti to da se HIV može izliječiti'. Tada sam tu izjavu odbacio kao alibi. Danas sam još više ponosan na svjetski tim ljekara koji su uspjeli da me istovremeno izliječe od HIV-a i leukemije", ukazao je.

Naveo je da je na ovogodišnji Dan zaljubljenih proslavio 10 godina od transplantacije te da mu je donor koštane srži bio počasni gost.

Istraživači smatraju da je uspješno liječenje posljedica temeljite naučne i terapijske pripreme i nadzora. Transplantacijom se uništavaju nezdrava krvna zrna i zamjenjuje ih se onima zdravim iz krvi ili koštane srži.

U Univerzitetskoj bolnici u Dusseldorfu se nadaju da će spoznaje do kojih su došli biti od pomoći u nastavku istraživanja HIV-a, prenosi Sky News.