Svijet
0

Nijemac dobio Nobelovu nagradu za hemiju

Sarajevo-x.com
Gerhard Ertl dobitnik je Nobelove nagrade za hemiju za 2007. godinu, odnosno za svoja istraživanja o hemijskim reakcijama na čvrstim podlogama koja predstavljaju ključ za razumijevanje procesa tokom kojeg ozonski omotač postaje sve tanji.

Švedska kraljevska akademija izdala je saopćenje u kojem se kaže da je Gerhard Ertl dobio Nobelovu nagradu za svoj doprinos na području hemije, a radosnu vijest Ertl je dobio na svoj 71. rođendan.

"Jednostavno sam ostao bez teksta. Nisam ovo zaista očekivao“, kazao je Ertl za AP.

Akademija je svoju odluku obrazložila pojašnjenjem da je Ertl dostavio detaljan opis svojih istraživanja te da je izučavao neke fundamentalne misterije na području hemije, navodi se u saopćenju Akademije.

Imena dobitnika Nobelova nagrade za medicinu za 2007. godinu objavljena su u ponedjeljak, a to su Amerikanci Mario Capecchi i Oliver Smithies te Britanac Martin Evans za njihov rad na nasljednim ćelijama.

Dan kasnije objavljena su imena dobitnika Nobelove nagrade za fiziku koja je ove godine otišla u ruke Francuza Alberta Ferta i Nijemca Patera Gruenberga.

Imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost, mir i ekonomiju bit će objavljena do 15. oktobra. Nagrade, koje pojedinačno vrijede po 1,5 miliona dolara, dobitnicima će uručiti švedski kralj Carl XVI Gustaf na svečanoj ceremoniji koja će se održati 10. decembra u Stockholmu.