Svijet
0

Nijedna zemlja ne treba priznati Južnu Osetiju i Abhaziju

FENA
Evropska unija zahtijeva da nijedna zemlja ne prati Rusiju u priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije i namjerava preispitati svoje odnose s Moskvom, ističe se u nacrtu deklaracije koju bi šefovi država EU-a trebalo da usvoje u ponedjeljak na samitu u Bruxellesu.

"S krizom u Gruziji, odnosi između EU-a i Rusije su došli do raskršća", ističe se u nacrtu u kojem se upozorava da bi moglo doći do odluka koje bi mogle uticati na nastavak pregovora između EU-a i Rusije o potpisivanju novoga strateškog partnerstva.

Evropska unija će pratiti korake Rusije u poštovanju mirovnog sporazuma pred samit EU-Rusija u novembru, ističe se u nacrtu.

S druge strane, Bruxelles će razmotriti bliže odnose s Gruzijom, poput davanje viznih olakšica, sporazuma o slobodnoj trgovini i pomoći u rekonstrukciji.

Pred početak samita u ponedjeljak članice EU- su ostale podijeljene u vezi s mogućim konkretnim koracima u odnosima s Rusijom.

Dok se blok zemalja koje su oštro suprostavljene Rusiji – baltičke zemlje, Poljska i Velika Britanija – založio za sankcije i obustavu pregovora, većina članica je bila za oprezniji pristup. Među njima su se našli i Francuska, predsjedavajuća EU-a, Italija i Njemačka.

"Njemački stav je da ne bi trebalo prekidati dijalog s Rusijom", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski premijer Francois Fillon, prenose agencije, izjavio je da sankcije "nisu na dnevnom redu", dok je talijanski premijer Silvio Berlusconi istakanuo da ne očekuje odluke koje bi "pogoršale" situaciju.