Izvještaj UN-a
0

Nije vođena adekvatna istragu o izraelskom napadu na Gazu 2008.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael i Hamas nisu uspjeli provesti odgovarajuću nezavisnu istragu o tvrdnjama da je bilo ratnih zločina tokom izraelske operacije u pojasu Gaze u decembru 2008. godine, ocijenio je u utorak u izvještaju UN-ov odbor zadužen za ocjenjivanje istraga.

Istrage, čije je provođenje zatraženo u izvještaju suca Goldstona, koji je imao mandat UN-a, "nekompletne su u nekim slučajevima ili u nekim nisu bile na visini međunarodnih standarda", objasnio je odbor stručnjaka zaduženih u martu da istraže da li su eventualne sudske procedure poduzeli Izrael i Palestinci o izraelskoj ofanzivi 2008. godine u Gazi.

Odbor je naročito izrazio žaljenje što nije bilo saradnje izraelskih vlasti i osudio činjenicu da Hamas "nije učiniio nikakav ozbiljan napor da odgovori na tvrdnje" u Goldstonovom izvještaju.

"Odsustvo izraelske saradnje je spriječilo procjenu Odbora o istragama koje se odnose na ratne zločine", mišljenje je trojice stručnjaka odbora koji je osnovalo u martu UN-ovo Vijeće za ljudska prava.

Oni otkrivaju da je zemlja dobro vodila svoje vlastite istrage i objavila mnogobrojne informacije o operaciji izraelske vojske "Čvrsto olovo" od 27. decembra 2008. do 18. januara 2009. godine u Gazi, u kojoj je bilo 1.400 mrtvih na palestinskoj strani i 13 na izraelskoj.

"Izrael je vodio istrage o mnogobrijnim incidentima, ali su se samo četiri završile optužbama za zločine, od kojih je jedna dovela do suđenja za krađu kreditne kartice", objasnili su oni.

Ali, "njegovo odbijanje da sarađuje" s odborom učinilo je "nemogućom" procjenu o načinu na koji su istrage vođene i da li su provedene "nezavisno, nepristrano i transparentno".

Zaključci ovog izvještaja treba da budu zvanično prezentirani 27. septembra u Ženevi pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava.

Dokument južnoafričkog suca objavljen prije godinu dana optužio je Izrael i palestinske grupe da su počinile ratne zločine za vrijeme operacije u Gazi.

On je preporučio obraćanje Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu ako izrealske i palestinske vlasti odbiju da otvore istrage o "ratnim zločinima" kako bi kaznile krivce.