Svijet
0

Nije isključeno veto Grčke na priključenje Turske EU-u

FENA
Georges Papandreu, šef socijalističke opozicije, nije isključio u nedjelju svoje veto na pregovore o priključenju Turske Evropskoj uniji, u slučaju pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima od 4. oktobra, ako Ankara ne ispoštuje "svoje obaveze".

Papandreu, prema anketama javnoga mnijenja, ima prednost od najmanje pet posto u odnosu na desnicu Costasa Caramanlisa, koji je na vlasti od 2004.

"Želimo Tursku s evropskim izgledima pod uvjetom da ona ispuni svoje obaveze prema Evropskoj uniji i poštuje međunarodno pravo", kazao je Papandreu na konferenciji za štampu u Solunu, govoreći u glavnim crtama o svom programu, a koga je državna televizija Net direktno prenosila.

"U tom smislu, ne isključujem mogućnost stavljanja veta na priključenje Turske Evropskoj uniji, ako ova zemlja ne ispoštuje propise dobroga susjeda i ne doprinese rješenju problema Kipra".

Papandreu je optužio Caramanlisa, pristalicu priključenja Ankare EU-u, da izmiče pritiscima Turske u Egejskom moru i rješavanju pitanja Kipra.