Niz loših vijesti
6

Nije dobrodošla: Shamima Begum neće dobiti državljanstvo Bangladeša

Klix.ba
Nakon što je nedavno dobila informaciju kako se ne može vratiti u Veliku Britaniju i dobiti državljanstvo, Shamimu Begum dočekala je još jedna negativna vijest. Naime, ona neće dobiti državljanstvo u Bangladešu, a odluka o tome donesena je danas.

Mlada Britanka dospjela je na brojne naslovne strane medija prije četiri godine kada je sa svojim kolegicama pobjegla iz Britanije u Tursku pa u Siriju, odnosno u okrilje tzv. Islamske države.

Ona je nedavno izrazila želju za povratkom u Veliku Britaniju, objasnivši kako je situacija sada puno gora nego 2015., te kako želi odgajati svog sina u Britaniji.

Još jučer je objavljena vijest o tome kako je britanska vlast odlučila odbiti njen zahtjev za povratkom, a danas ju je dočekalo novo razočarenje. Naime, vlada Bangladeša odlučila je odbiti njen zahtjev za državljanstvom.

"Vlada Bangladeša je duboko zabrinuta jer ona na neki način ima dva državljanstva. Oni žele naglasiti da gospođa Shamima Begum nije državljanka Bangladeša, ona je rodom Britanka i nikada službeno nije aplicirala za duplo državljanstvo. Njena mogućnost ulaska u Bangladeš se više ne dovodi u pitanje", rekao je ministar za vanjske poslove Shahrial Alam.

On je također naveo kako njeno dijete neće osjetiti posljedice ove odluke, te kako zbog njegovog mjesta i vremena rođenja on može imati državljanstvo Bangladeša. Ona je rodila prije nekoliko dana, te je dijete nazvala Jarrah.

Ona je za medije izjavila kako nema pasoš Bangladeša te kako nikada nije bila u toj državi.