Svijet
10

Nigerijska vojska znala za otmicu četiri sata ranije, no nije ništa poduzela

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nigerijska vojska upozorena je da će islamski militantni oteti blizu 300 učenica četiri sata prije samog čina otmice, no nije poduzela ništa, objavio je Amnesty International naglasivši da su informaciju dobili od vjerodostojnog izvora.

Ova informacija objavljena je nakon što su obavještajci upozorili da su otmičari grupe Boko Haram koji su povezani s Al Qaidom, podijelili učenice u najmanje četiri grupe kako bi se otežali pokušaju spašavanja.

Zapadne vlasti kazale su da su frustrirane činjenicom da je nigerijskim vlastima trebalo blizu tri sedmice da prihvate pomoć, jer je to bila prilika pripadnicima Boko Harama da odvedu što dalje preplašene taoce dublje u šume, a neke su već preveli preko granice u susjedne zemlje.

Velika Britanija, SAD, Kina i Francuska ponudile su svoju pomoć u kopnenom i zračnom smislu te korištenje satelita. No, izrazili su strah da je većina do 276 otetih djevojčica već prebačeno u druge zemlje te će biti prodate u roblje.

"Ovo je izuzetno teška situacija. Djevojčice su otete i odvedene u područje džungle koje je tri puta veće od Velsa", rekao je premijer Velike Britanije David Cameron.

No, uprkos svemu, sile Zapada obećale su da će učiniti sve da djevojčice budu pronađene i vraćene svojim kućama.

Vezani članci