Nigerijska vojska ubila stotine šiitskih muslimana u gradu Zaria

Klix.ba
15.12.2015. u 15:44
15
21
Nigerijska vojska ubila stotine šiitskih muslimana u gradu Zaria
15
Nigerijska vojska ubila stotine šiitskih muslimana u gradu Zaria Foto: EPA
Prilikom hapšenja lidera šiitskog Islamskog pokreta u Nigeriji (IMN) Ibrahima Zakyakyja, koji je provela vojska ove zemlje, ubijeno je više stotina ljudi koji su pokušali spriječiti njegovo privođenje.
Kako prenosi ABC News, razlog za ovu akciju je bio napad koji je IMN izvršio na konvoj vrhovnog generala nigerijskih oružanih snaga.

Iz Islamskog pokreta su izjavili kako postoji mogućnost da je ubijeno čak hiljadu njihovih pripadnika. Također je uništena rezidencija Ibrahima Zakyakyja, te jedno šiitsko svetište u gradu Zaria.

Šef Nigerijske komisije za ljudska prava Chidi Odinkalu ocijenio je događaj koji je trajao tri dana "masakrom i zločinom protiv čovječnosti".

"Građani moraju znati ko je naredio ovaj masakr i zbog čega je on izveden. Na ovakav način samo se stvaraju napetosti između sunita i šiita", rekao je Odinkalu.

S druge strane iz vojske Nigerije tvrde da se radilo o samoodbrani.

"Pripadnici Islamskog pokreta zaustavili su konvoj vrhovnog generala i pokušali ga ubiti. Bili smo prinuđeni postupiti na ovaj način, jer ovaj napad ujedno predstavlja i napad na državu. Također, imali smo informaciju da se pripadnici IMN-a grupiraju na ovoj lokaciji i spremaju državni udar", izjavio je zapovjednik ove operacije general Adeniyi Oyebade.

Iran, koji mnogi vide kao zaštitnika šiita, također je osudio ubistva pozvavši nigerijskog ministra vanjskih poslova da "vodi više računa o životima miliona šiita koji žive u Nigeriji".

Šiitski Islamski pokret tokom svoje 37-godišnje tradicije često je vodio bitke s institucijama ove afričke zemlje.


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: