Svijet
32

Nigerijska vojska blizu pobjede nad Boko Haramom

Klix.ba
Nigerijska vojska je veoma blizu potpune pobjede nad terorističkom grupom Boko Haram, izjavio je za BBC nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari.

Buhari je rekao da militanti više ne mogu izvoditi konvencionalne napade na sigurnosne snage i civile.

"Mislim da smo tehnički dobili rat", kazao je Buhari.

Predsjednik je dao rok vojsci da do kraja mjeseca porazi Boko Haram, grupu čija je pobuna u sjeveroistočnoj Nigeriji ugušena nakon šest godina.

Dopisnik BBC-ja iz Abuje Bashir Sa'ad Abdullahi je rekao da će rok vjerovatno biti produžen, jer Boko Haram i dalje granatira određene dijelove zemlje uprkos tome što gubi kontrolu nad gradovima koje je ranije kontrolisao.

Kritičari vlade tvrde da se uspjeh preuveličava te da svaki put kad vojska saopći da je Boko Haram uništen, militanti se uspiju reorganizovati.

Pripadnici Boko Harama su ubili blizu 17.000 ljudi, a više od dva miliona je napustilo domove. Teroristima su sada uglavnom preostali samoubilački napadi zbog konstantnih vojnih napada.

"Boko Haram se fokusirao na korištenje improviziranih eksplozivnih uređaja. Samo to im je preostalo. Boko Haram je organizovana sila, ali smo im stali ukraj", dodao je Buhari.

Militanti se nalaze još u Adamawi i Yobeu, a najmoćniji su u Bornu.

"Oni ne mogu izvoditi napade na gradove ili napadati vojne baze kao što su to činili ranije", rekao je predsjednik Nigerije.

Vezani članci