Svijet
0

Nigerijska policija ubila 785 osumnjičenih za 90 dana

FENA
Nigerijska policija ubila je 785 naoružanih pljačkaša u protekla tri mjeseca i izgubila 62 svoja čovjeka, naveli su mediji u četvrtak riječi nacionalnog šefa policije.

Grupe za ljudska prava i eksperti UN-a optužuju nigerijsku policiju za ubistva osumnjičenih pljačkaša umjesto da ih hapsi i u nekim slučajevima koristi termin "naoružani pljaškaš" kao opravdanje za ubistvo nevinih ljudi koji joj se suprotstave.

Nigerijske novine navele su riječi Mikea Okira, vršioca dužnosti generalnog inspektora policije, da je tokom njegovih prvih 90 dana na tom položaju policija uhapsila skoro 1.600 osumnjičenih naoružanih pljačkaša i ubila 785, javio je Reuters.

Te brojke sugeriraju da nigerijska policija ubija ljude istim tempom kao i u 2003., kada je javila da je ubila 3.100 osumnjičenika za pljašku u godinu dana.

Naoružani pljačkaši izuzetno su česti u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, gdje kriminalci napadaju privatne kuće, javna mjesta i automobile zaglavljene u saobraćajnim gužvama. Oni također postavljaju blokade na cestama kako bi pljačkali putnike.

Policija se, međutim, optužuje za često otvaramje vatre na osumjičene i kada nema nikakvog razloga za to.

Specijalni izvještač UN-a o vansudskim ubistvima izjavio je u 2005. da je policija poprimila tu naviku tokom decenija vojne diktature, ali da je nedovoljno učinjeno da se promijeni takvo ponašanje od 1999.

Prošle godine je drugi izvještač UN-a saopćio da policija također redovno muči ljude koje zatoči premlaćujući ih ili im pucajući u noge i puštajući da im rane iskrvare.

Ti eksperti, kao i grupe za ljudska prava poput Amnesty Internationala i Human Rights Watcha, tvrde da policija uživa potpuni imunitet od svojih akcija, dok su osumnjičeni lišeni osnovnih prava kao što je pravo na suđenje.

Većina zatvorenika u nigerijskim zatvorima nikada nije osuđena za zločin.