Svijet
0

Nigerijac optužen za napad prošao sigurnosne provjere

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nigerijac Umar Faruk Abdulmutaleb, optužen za pokušaj terorističkog napada u avionu na liniji Amsterdam - Detroit, prošao je kroz uobičajenu sigurnosnu provjeru u Lagosu i imao je američku vizu za više ulazaka, izdatu u Londonu, saopćio je danas jedan nigerijski zvaničnik.

Svjetski mediji su u međuvremenu prenijeli da je Abdulmutalabov otac, poznati nigerijski bankar, prošlog mjeseca upozorio vlasti Sjedinjenih Američkih Država da njegov sin zastupa "ekstremne stavove".

Abdulmutaleb (23) je u subotu optužen za pokušaj terorističkog napada u avionu "Airbus 330" kompanije "Delta", koji je s oko 300 putnika i članova posade letio iz Amsterdama za Detroit.

Prema prethodnoj istrazi Federalnog istražnog biroa, napadač je u avionu pokušao da aktivira eksploziv penteritrol (PETN) u prahu, koji je nanio na unutrašnju stranu svoje noge.

Prije slijetanja aviona Abdulmutalab je pokušao da specijalnom tečnošću iz šprice aktivira eksploziv, ali u tome nije uspio.

Dim i miris paljevine privukli su pažnju putnika i posade, a Abdulmutaleb je zadobio opekotine trećeg stepena, prenio je Reuters.

Prema izjavama putnika, intervencija protiv teroriste bila je veoma brza i avion je sigurno sletio u Detroit.

Niko drugi od 278 putnika i 11 članova posade aviona nije povrijeđen.

Prema saopćenju vlasti u Lagosu, Abdulmutaleb je imao vizu izdatu u Londonu 16. juna 2008., koja važi do juna 2010., i u avion se ukrcao poslije regularnih kontrola koje su prošli ostali putnici.