|

Nigerijac optužen za napad prošao sigurnosne provjere

Nigerijac optužen za napad prošao sigurnosne provjere
0
F
FENA
27.12.2009. u 16:47
0
komentara
0

dijeljenja
Nigerijac optužen za napad prošao sigurnosne provjere Foto: Reuters
Nigerijac Umar Faruk Abdulmutaleb, optužen za pokušaj terorističkog napada u avionu na liniji Amsterdam - Detroit, prošao je kroz uobičajenu sigurnosnu provjeru u Lagosu i imao je američku vizu za više ulazaka, izdatu u Londonu, saopćio je danas jedan nigerijski zvaničnik.
Svjetski mediji su u međuvremenu prenijeli da je Abdulmutalabov otac, poznati nigerijski bankar, prošlog mjeseca upozorio vlasti Sjedinjenih Američkih Država da njegov sin zastupa "ekstremne stavove".

Abdulmutaleb (23) je u subotu optužen za pokušaj terorističkog napada u avionu "Airbus 330" kompanije "Delta", koji je s oko 300 putnika i članova posade letio iz Amsterdama za Detroit.

Prema prethodnoj istrazi Federalnog istražnog biroa, napadač je u avionu pokušao da aktivira eksploziv penteritrol (PETN) u prahu, koji je nanio na unutrašnju stranu svoje noge.

Prije slijetanja aviona Abdulmutalab je pokušao da specijalnom tečnošću iz šprice aktivira eksploziv, ali u tome nije uspio.

Dim i miris paljevine privukli su pažnju putnika i posade, a Abdulmutaleb je zadobio opekotine trećeg stepena, prenio je Reuters.

Prema izjavama putnika, intervencija protiv teroriste bila je veoma brza i avion je sigurno sletio u Detroit.

Niko drugi od 278 putnika i 11 članova posade aviona nije povrijeđen.

Prema saopćenju vlasti u Lagosu, Abdulmutaleb je imao vizu izdatu u Londonu 16. juna 2008., koja važi do juna 2010., i u avion se ukrcao poslije regularnih kontrola koje su prošli ostali putnici.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.