Svijet
0

Nigerija: Raste broj žrtava eksplozije naftovoda u Lagosu

FENA
Broj žrtava jutrošnje eksplozije naftovoda u Lagosu, najvećem gradu Nigerije, raste iz sata u sat i, prema nekim izvještajima, već je dostigao 500 poginulih, ali se strahuje da je taj broj veći.

Radnici Crvenog križa zasad su prebrojali 200 poginulih i još uvijek broje, saopćio je Ige Oladimej, funkcioner Crvenog križa u Nigeriji.

Do eksplozije je došlo u gusto naseljenom dijelu grada, Adule Egba, gdje je više stotina ljudi skupljalo naftu iz probušenog naftovoda, javio je BBC.

Siromašni Nigerijci često buše naftovode kako bi iz njih vadili naftne derivate i skupljali ih u plastične kofe ili kese. Prosuto gorivo koje se oko njih skuplja ponekad se zapali i spali sve ljude u okolini. U maju je u Lagosu poginulo oko 150 ljudi.

Nigerija je najveći proizvođač nafte u Africi, ali korupcija, loše upravljanje i ograničeni kapaciteti rafinerija često dovode do nestašica goriva.

Posljednjih dana, nestašica goriva dovela je do kilometarskih redova ispred benzinskih pumpi u Lagosu. Očevici navode da se na mjestu eksplozije moglo vidjeti stotine tijela koje je žestoka vrućina rastopila i spojila jedna s drugima. Vrućina nije dopustila trenutnu operaciju spašavanja i dim se uzdigao nad cijelim jednim dijelom Laosa. Reutersov fotograf izbrojao je 500 tijela, ali to još nije potvrđeno.