Svijet
14

Nigerija: Bombašice samoubice koriste bebe u svojim napadima

Klix.ba
Bombašice samoubice u Nigeriji sada nose bebe sa sobom kako ne bi privlačile pažnju prije izvođenja napada, upozorile su vlasti.

U napadu u gradu Madagali, koji se dogodio 13. januara, dvije žene su detonirale uređaje ubivši sebe, dvije bebe i još četiri osobe. Bez problema su prošle kontrolne tačke jer su svi mislili da su civili s obzirom na to da su nosile bebe.

Ovo nije prvi put da samoubilačke napade izvode žene, ali korištenje beba bi moglo biti signal opasnog trenda. Za ovakve napade se sumnjiči Boko Haram. Četiri žene napale su Madagali koji je spašen od Boko Harama 2015. godine. Zaustavljene su na kontrolnim tačkama i aktivirale su svoje uređaje.

Boko Haram je poznat po tome da koristi žene u svojim napadima, kao i djevojčice. Nigerijska vlada se bori protiv ove terorističke grupe već mjesecima kako bi vratili nazad svoju teritoriju. Svaki put kada su napadi vladinih snaga uspješni Boko Haram uzvrati šaljući svoje bombaše samoubice.

Početkom decembra dvije bombašice samoubice usmrtile su 45 osoba u istom gradu kada su detonirale uređaje na prometnoj pijaci.

Vezani članci