Svijet
5

Nigerija: 157 mrtvih u avionskoj nesreći

FENA
Niko nije preživio pad aviona (Foto: Arhiv/AFP)
Niko nije preživio pad aviona (Foto: Arhiv/AFP)
Bilans avionske nesreće nigerijskog aviona koji se srušio na jednu četvrt u Lagosu povećao se na 157 mrtvih u utorak, nakon što su otkrivene prve žrtve na zemlji, dok obilne kiše ometaju potragu za preživjelima, rekao je jedan član spasilačke ekipe.

Tijela četiri stanovnika zgrade koju je srušio avion MD 83 kompanije Dana Air u nedjelju u blizini aerodroma glavnog nigerijskog ekonomskog grada su dodata broju od 153 osobe koje su se nalazile u avionu i među kojima nema preživjelih.

  • Bračni par je poginuo, a njihova djeca su preživjela, i jedna žena i njena kćerka" su također poginule, rekao je član spasilačke ekipe, želeći da ostane neimenovan.

Broj poginulih se može i povećati, posebno među stanovnicima dvospratnice u koju je udario avion. Kiša je u utorak ujutro ometala nastavak raščišćavanja ruševina. Ekipe se plaše da ne dođe do rušenja ostatka zgrade.

Glasnogovornik službi spašavanja Yushau Shuaib izjavio je u ponedjeljak navečer da je 137 tijela izvađeno s mjesta nesreće.

Avion je uništio jedno skladište, kuću, a crkva se srušila na stambenu zgradu.

  • Trenutno, niko ne može procijeniti koliko se još tijela žrtava nesreće tamo još nalazi, rekao je Sam Udo Onyemachi iz nigerijske civilne odbrane.

U ponedjeljak su vlasti saopćile da su dva motora MD-a 83 bila neispravna prije nego što je avion pao u blizini aerodroma u Lagosu.

  • Posada je "uputila poziv za pomoć jer su dva motora oslabila", izjavio je AFP-u direktor Civilne avijacije Harold Demuren, ali nije precizirao uzroke kvara.