Svijet
20

Nigel Farage o izlasku Velike Britanije iz EU: Pobijedili smo bez ispaljenog metka

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Britanski političar Nigel Farage je povodom izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) izjavio kako je takav korak napravljen bez borbe i ispaljenog metka.

Nigel, koji se smatra jednim od najutjecajnijih političara u Velikoj Britaniji izjavio je također kako je funta pala na najniži nivo u odnosu na dolar od 1985. godine.

"Ovo je pobjeda za obične, dobre i pristojne ljude", rekao je on. Prema pisanju Independenta, ako dođe do recesije, obični narod će ostati nezaštićen.

U ranijim intervjuima, prije referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, Farage je rekao kako će zemlja "pobijediti u ovom ratu".

"Dobit ćemo nazad našu zemlju, nezavisnost i vratit ćemo granice", izjavio je ranije Farage.

Jučer je više od 16 hiljada Britanaca glasalo na referendumu za izlazak iz EU, što je bilo dovoljno za pobjedu. Prema pisanjima britanskih medija, 52 posto građana izjasnilo za izlazak iz EU, dok je 48 bilo za ostanak u Uniji.

Ovaj referendum smatra se historijskim, a London i Škotska glasali su ubjedljivo za ostanak u EU, što nije bio slučaj sa sjevernim dijelom Engleske. Glasači u Velsu su u velikom broju podržali izlazak iz EU.

Izlaznost je bila 72,2 posto, a broj važećih listića bio je 33.568.184.