Svijet
0

Nicolas Sarkozy uselio u nove kancelarije

FENA
Tri sedmice nakon što je napustio Jelisejsku palaču, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ušao je u svoje nove kancelarije u vrlo otmjenom pariskom VIII okrugu, doznaje se od njegove službe za odnose s javnošću.

U svom uredu u blizini Jelisejske palače, bivši predsjednik je u ponedjeljak primio ekonomistu Alaina Minca, jednog od svojih saradnika, izjavio je jedan fotoreporter agencije AFP.

Bivši 57-godišnji konzervativni predsjednik je ostao nejasan u vezi sa svojim namjerama nakon poraza koji je 6. maja doživio od socijaliste Francoisa Hollandea.

U slučaju neuspjeha, "nećete više nikada čuti nešto o meni", govorio je za vrijeme predizborne kampanje, dajući do znanja da namjerava prekinuti s politikom. Na dan poraza dvosmisleno je govorio da će sada imati "drugačiji angažman" i da će ponovo postati "jedan Francuz među Francuzima".

Nicolas Sarkozy bi trebao sjediti u Ustavnom vijeću, gdje je za njega rezervirana fotelja kao za bivšeg šefa države. Trebao bi također da nastavi karijeru advokata, u uredu koji je prije 25 godina osnovao zajedno s partnerom Arnaudom Claudeom.