Svijet
0

Nicolas Sarkozy u prvom službenom posjetu SAD

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nalazi se u Washingtonu u posjetu za koji se očekuje da će naglasiti dramatično poboljšanje odnosa između dvije zemlje posljednjih mjeseci.

Predsjednik Sarkozy u utorak će večerati u Bijeloj kući, a u srijedu se obraća američkom Kongresu. Dvojica predsjednika će također voditi razgovore u povijesnoj kući Georga Washingtona Mount Vernonu, pokraj glavnog američkog grada.

Posjet francuskog čelnika Sjedinjenim Državama označava toplije bilateralne odnose. Tokom mandata Jacquesa Chiraca, prethodnika Nicolasa Sarkozyja, dvije su zemlje bile oštro podijeljene glede rata u Iraku i nekih drugih pitanja.

Međutim, za Sarkozyjeva mandata Francuska se približila Sjedinjenim Državama po pitanju iranskog nuklearnog programa. Sarkozy također ima naglašenije proizraelske stavove i snažno podržava Sjedinjene Države.

Profesor političkih znanosti na Sveučilištu American u Parizu Steve Ekovich kaže da stil vladanja gospodina Sarkozyja obilježava još jednu promjenu. "Nicolas Sarkozy je vrlo proamerički nastrojen. Njegov stil je vrlo proamerički. Stil njegove kampanje, stil njegova vladanja i osobni stil puno je više američki od stila prijašnjih francuskih predsjednika".

Profesor Ekovich vjeruje da bi Francuska mogla za mandata predsjednika Sarkozyja preuzeti položaj privilegiranog američkog partnera u Evropi koji je uživala Britanija za vrijeme vladavine Tonyja Blaira.

Međutim, Christopher Chivvis, suradnik na Francuskom institutu za međunarodne odnose u Parizu kaže da iako se ton bilateralnih odnosa mijenja, nije jasno koliko je to značajno. On vjeruje da bi NATO mogao biti poligon za testiranje tih odnosa. "Mislim da postoji jedna ključna stvar – čak očigledna stvar koju bi Sarkozy mogao učiniti da pokaže kako je ozbiljan glede podrške NATO savezu i podrške francusko-američkim i evropskim odnosima - a to je da pošalje dodatni broj vojnika u Afganistan. NATO savez se u Afganistanu nalazi pritisnut uza zid".

Predsjednici Bush i Sarkozy će između ostalih pitanja razgovarati i o Afganistanu. Kasnije tokom ove sedmice predsjednik Bush će biti domaćin još jednom evropskom čelniku – njemačkoj kancelarki Angeli Merkel odnosi čije zemlje s Washingtonom su se također u posljednje vrijeme popravili, najavio je Glas Amerike.