Svijet
0

Nicolas Sarkozy stigao u Rumuniju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy stigao je u ponedjeljak u prvim popodnevnim satima u Bukurešt, u zvaničnu posjetu Rumuniji, s kojom treba da potpiše "strateško partnerstvo", saopćila je njegova delegacija.

Predsjednikov avion je sletio oko 13.30 po lokalnom vremenu na aerodrom Henri Coanda, odakle se šef francuske države odmah uputio u predsjedničku palaču radi razgovora s predsjednikom Traianom Basescuom.

Dvojica predsjednika imat će "radni ručak" zatim razgovore prije potpisivanja "zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu dvije zemlje", objavila je Jelisejska palača.

Prema saopćenju kabineta rumunskog predsjednika, ovo partnerstvo je uspostavljeno na pet godina, njegova validnost se može produžavati sukcesivno na isti period. Sarkozy će potom posjetiti parlament gdje će razgovarati s premijerom Calinom Tariceanuom prije svog obraćanja poslanicima oba doma parlamenta.

Rumunski poslanici bi nakon razmatranja trebalo da glasaju ratifikaciju evropskog Lisabonskog ugovora, predočenog kao uspjeh francuskog predsjednika za pokretanje Evrope. Francuski predsjednik će također razgovarati s rumunskim zvaničnicima o međunarodnim pitanjima, posebno o Kosovu, o kojemu se Rumunija ne izjašnjava, o Čadu, gdje bi trebalo biti raspoređeno 120 rumunskih vojnika.