Nastavili djelovati
34

Ni zbog presude El Chapu posao narkokartela Sinaloa ne trpi

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vreće sa fentanilom i plastične kese meta, heroina i kokaina otkrivene posljednjih sedmica pokazuju da kartel nije oslabio, nije izgubio na svojoj tradicionalnoj teritoriji u sjeverozapadnom Meksiku niti ima ograničeni međunarodni opseg gubitkom zloglasnog vođe, piše Aassociated Press.

Uprkos hapšenju, ekstradiciji i presudi narko bosu Joaquínu Guzmánu, poznatijem kao El Chapo, njegov Sinaloa kartel nastavlja da djeluje, a dokaz za to su ogromne pošiljke droge otkrivene na granici posljednjih sedmica.

Meksički analitičar za sigurnost Alehandro Hope tvrdi da je kartel Sinaloa još uvijek glavna snaga meksičkog kriminalnog podzemlja.

Kartel još uvijek kontroliše svjetsku mrežu kontakata koja može da prebaci kolumbijski kokain u Kamerun i meksičke kuhare meta u Maleziju. Kontrolišu, također, morske luke da bi nabavili drogu, laboratorije i hemičare da ih obrade, projektuju multimilionske tunele da bi prokrijumčarili tone marihuane i kokaina ispod granice i plaćaju "mazge" da prevoze pošiljke u automobilima i kamionima.

U sklopu posla je neizostavno podmićivanje korumpiranih policajaca kako bi osigurali premještanje droge na granicu. Tu je i vojska ubica, izvršitelja koji rade na iznuđivanju i otmicama, perači novca i politički kontakti.

Možda i najvažnije, Sinaloa nastavlja da kontroliše ono što se naziva "posljednja milja" u Sjedinjenim Američkim Državama, koristeći svoju distributivnu mrežu da bi drogu stavila u ruke lokalnih bandi i uličnih dilera.

Porota suda u New Yorku proglasila je meksičkog narko bosa Joaquína Guzmána poznatog kao El Chapo krivim, poslije tri mjeseca suđenja. Odluka porote mogla bi da rezultira presudom doživotnog zatvora. Poroti je bilo potrebno šest dana razmatranja iza zatvorenih vrata prije donošenja konačne odluke.