Svijet
0

Ni Tony Blair se nije ustručavao uživati o trošku države

Klix.ba
BiH spada u zemlje u kojima su korupcija i život zvaničnika o državnom trošku itekako zastupljeni, ali daleko od toga da takve stvari ne koriste i u razvijenim zemljama. Iako to nije nikakvo opravdanje za nas, britanski mediji su objavili kako su ulovili bivšeg premijera Tonyja Blaira kako se okoristio na račun države.

E-mailovi do kojih je došao The Telegraph pokazuju kako se bivši premier udobno smjestio u rezidenciji Ambasade Britanije na Filipinima i to za vrijeme privatne posjete toj zemlji. Krivicu, pišu britanski mediji, snosi naravno i tamošnji ambasador te zemlje, jer je ugostio Blaira, dok takav tretman ne bi mogao imati neki drugi Britanac.

Blair je na Filipinima dobio honorar od gotovo 480.000 eura i to za dva polusatna govora, ali nije morao trošiti svoj "teško" zarađeni novac na skupe hotele, to je uzeo od države očito u nadi da niko neće otkriti.

Bivši premijer Britanije i njegova pratnja su tako o državnom trošku uživali u službenoj rezidenciji, u blagodatima bazena, privatnog vrta, teniskih terena i luksuznog apartmana.

Telegraph navodi kako je na temelju zakona o slobodi pristupa informacijama dobio e-mail prepisku u kojoj se vidi i to da je Blair u Manilu odletio privatnim avionom. Ova posjeta se dogodila 2009. godine, dvije godine nakon što je Blair otišao iz Downing Streeta, odnosno nakon što je završen njegov premijerski mandat.

U mailovima koje je Telegraph dobio stoji detaljna prepiska između Blairovih saradnika i britanske ambasade na Filipinima, koja je bivšem premijeru ustupila rezidenciju, iako on nije bio u službenoj posjeti. Takav tretman ne bi dobili drugi Britanci za vrijeme privatne posjete.