Svijet
41

Ni nakon 5.000 poziva iz cijelog svijeta još uvijek se ne zna ko je plava djevojčica

Klix.ba
Nakon što su grčke vlasti alarmirale međunarodnu javnost kako bi pronašle roditelje plavokose djevojčice iz romskog naselja u toj zemlji, jedino što je policija za sada uspjela otkriti je da je četverogodišnja Maria bila iskorištavana za prošnju.

DNK analizom je utvrđeno da djevojčica, koja je sada predmet međunarodne istrage, nije u srodstvu sa parom kod kojeg je živjela u romskom kampu Tabakou u blizini Farsale u centralnoj Grčkoj.

Par je optužen za otmicu, a identitet djevojčice je još uvijek misterija. Policija je saopćila da su primili 5.000 poziva iz cijelog svijeta, no skoro da ih nijedan nije naveo na pravi trag koji bi im mogao pomoći da otkriju njen identitet.

Policija je tokom racije u romskom naselju pronašla dva videosnimka u kojima se vidi da je djevojčica bila tjerana da pleše i zabavlja gomilu, no Eleftheria Dimopoulou, koja je uhapšena zajedno sa suprugom Hristosom Salisom, demantovala je da je djevojčica zlostavljana.

"Njena majka ju je poslala nama kako bi nam se pridružila na nastupima. Voljela je da pleše i nije bila zlostavljana", rekla je Dimopoulou novinarima Daily Maila.

No, kada je policija pronašla djevojčicu, ona je bila prljava, preplašena i nije komunicirala s drugim ljudima.

Jučer je puštena iz bolnice nakon što je podvrgnuta testiranju koje bi pomoglo otkrivanju njene dobi. Policija je saopćila da postoje nepobitni dokazi da je djevojčica žrtva trafikinga.

"Na snimcima se vidi kako se okreće ukrug poput malog medvjeda. Vjerujem da su zarađivali eksploatirajući je", rekao je Costas Yannopoulos, direktor dobrotvornog društva Smile of the Child, koje je djevojčici pružilo utočište.

No, romski par kod kojeg je pronađena tvrdi da su je voljeli i da nisu učinili ništa da je povrijede. Sestra uhapšenog muškarca tvrdi da je Mariju u naselju ostavio jedan Bugarin kada je imala samo dva mjeseca, no Yannopoulos tvrdi da je djevojčica najvjerovatnije iz Skandinavije.