|

Ni kazne nisu spriječile krađu na gradilištu svemirskog aerodroma

Ni kazne nisu spriječile krađu na gradilištu svemirskog aerodroma
0
F
FENA
11.11.2019. u 15:17
5
komentara
0

dijeljenja
Ni kazne nisu spriječile krađu na gradilištu svemirskog aerodroma Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Desetine krivičnih slučajeva i kazne zatvora nisu uspele da spriječe krađu na gradilištu svemirskog aerodroma Vostochny, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin danas na sastanku vlade.
Ruski lider je govorio o potrebi da se osigura strogo, namjensko i transparentno trošenje državnog novca u sferi odbrane i napomenuo je da je mnogo puta postavljao slične zahtjeve u drugim oblastima, uključujući izgradnju prvog civilnog svemirskog aerodroma na dalekom istoku Rusije.

"Sto puta je navedeno - morate raditi transparentno, jer se izdvajaju velika sredstva. Ovo je projekat nacionalnog obima, a uprkos tome pokradene su stotine miliona rubalja. Nekoliko desetina kriminalnih slučajeva je otvoreno, sudovi su već donijeli presude, a neki izdržavaju zatvorske kazne. Međutim, tamo stvari nisu sređene onako kako je trebalo", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da se nada da će, što se tiče diverzifikacije proizvodnje u odbrambenoj industriji, sve biti uređeno "po propisima", prenosi TASS.

"Zamoliću tužilaštvo i istražne agencije, kao i kontrolno odjeljenje predsjednika, da to pažljivo prate", rekao je Putin i zatražio da se u odbrambenoj industriji uspostavi "efikasna kontrola nabavki".

Kosmodrom Vostochny u regiji Amur je prvi nacionalni civilni svemirski centar, a 2012. godine su započeti veliki građevinski radovi na izgradnji infrastrukture i tehničkih objekata.

Izgradnju su pratili brojni problemi, a prema zvaničnim podacima tužilaštva, za posljednje četiri godine otkriveno je 17.000 različitih prekršaja, otvoreno je 140 krivičnih slučajeva, dok je ukupna šteta procijenjena na 10 milijardi rubalja (150 miliona dolara).
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...