Svijet
0

Ni Italija ni Malta neće da prime 154 imigranta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan trgovački brod koji je spasio 154 ilegalna imigranta blokiran je od četvrtka južno od talijanskog otoka Lampeduza, u zoni malteške intervencije, nakon što su vlade dviju zemalja odbile da prihvate imigrante, objavili su u petak talijanski mediji.

Turski brod koji je plovio pod panamskom zastavom pružio je pomoć dvama brodićima koje je nosila struja, 80 kilometara južno od Lampeduze.

Malteške vlasti su tražile od posade trgovačkog broda da plovi do najbliže luke, a to je Lampeduza. Rim je, međutim, ocijenio da su imigranti spašeni u zoni intervencije i malteške kompetencije i da zato La Valetta treba da ih prihvati.

"Tražit ću od Malte da izvrši svoju obavezu koju je preuzela potpisivanjem međunarodnih sporazuma i koju odbija da izvrši na štetu Italije", izjavio je u petak talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Moroni.

Zone intervencije "su tačno određene, ali često oni koji treba da interveniraju to ne čine", kazao je Maroni na konferenciji za štampu o ilegalnoj imigraciji na Mediteranu.

"Malta ne može da prihvati imigrante kojima je pružena pomoć u blizini talijanske obale. Posljednjih 45 godina Italija je poštovala sporazum koji je predvidio da imigranti spašeni na moru budu odvedeni do najbliže luke. Vidimo da Italija pokušava promijeniti propise, i to je neprihvatljivo", izjavio je malteški ministar unutarnjih poslova Carmelo Mifsud Bonnici, javila je agencija Ansa.

Na talijansku obalu se u utoku 2008. godine iskrcalo 36.900 imigranata, što je za 75 posto više nego u 2007. godini, saopćilo je talijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Na Maltu je u 2008. godini došlo rekordnih 2.775 imigranata.