Posljednje ažuriranje
144

Neznatne promjene na novoj korona-karti, obala Hrvatske ostaje narandžasta

N. O.
Foto: ECDC
Foto: ECDC
Nova korona-karta koju redovno ažurira Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) objavljena je danas, a u odnosu na prethodnu zabilježene su neznatne promjene.

Prethodna karta objavljena petog augusta također je Hrvatsku obalu označila narandžastom bojom, a isti trend je zadržan i na ažuriranoj veziji što podrazumijeva da je incidenca potvrđenih slučajeva i dalje manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Sjeverni kontinentalni dio susjedne zemlje ostaje u zelenoj zoni, što znači da je stopa potvrđenih slučajeva za 14 dana manja od 50, a istovremeno udio pozitivnih manji od 4 posto ili je incidenca potvrđenih slučajeva za 14 dana manja od 75, a udio pozitivnih manji od 1 posto.

Promjene su uočljive na mapi Italije gdje su jugoistočni dijelovi koji su ranije bili u zelenoj zoni označeni narandžastom, a oni na samom jugu su prešli u crvenu zonu što može značiti da je 14-dnevna se kumulativna stopa prijavljenih slučajeva kreće od 75 do 200, a stopa pozitivnih testova 4 posto ili više.

Također, Bugarska koja je na prethodnoj mapi u potpunosti bila u zelenoj zoni sada bilježi većinu regija predstavljenih narandžastom bojom. Isti slučaj je primjetan i na mapi Njemačke.

Pogoršanje situacije se može primijetiti i u Skandinaviji gdje je sjeverni dio Švedske označen crvenom bojom, nakon što je ranije bio u narandžastoj zoni, a prethodno zeleni dijelovi Norveške sada su u narandžastoj zoni.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 hiljada stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na koronavirus od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidenca manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od koronavirusa po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).