Svijet
0

Nezavisnost Kosova neprihvatjiva za 90 posto građana Srbije

FENA
Gotovo 90 posto građana Srbije smatra da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva, ali 70 posto njih misli i da je sadašnje stanje na Kosovu neodrživo, rezultati su istraživanja agencije "Medium Gallup".

Istraživanje je, kako prenosi dnevnik "Blic" od petka, provedeno od 18. do 25. veljače na uzorku od tisuću anketiranih punoljetnih građana Srbije.

Kad je riječ o podjeli Kosova, 58 posto ispitanih ne prihvaća podjelu, dok bi se 42 posto složilo s takvim rješenjem, a najviši stupanj autonomije Kosova prihvatilo bi 87 posto ispitanih, dok se toj ideji protivi 13 posto anketiranih.

Nezavisnosti Kosova se, prema istraživanju, najviše protive simpatizeri koalicije Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića s 96 posto i Srpske radikalne stranke s 95 posto ispitanika, dok je 86 posto birača G17 Plus Mlađana Dinkića protiv nezavisnosti Kosova, kao i 80 posto pristalica Demokratske stranke Borisa Tadića.

Od njih se razlikuju birači Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, s čak 56 posto onih koji podržavaju nezavisnost Kosova, nasuprot 44 posto protiv.

Istraživanje je pokazalo da se biračko tijelo, nakon parlamentarnih izbora 21. siječnja, jasno opredijelilo za europske integracije, koje podržava 82 posto anketiranih, a protiv je samo 11 posto.

Građani su, pokazalo se, naklonjeni i ideji članstva u "Partnerstvu za mir", koju podržava skoro dvije trećine anketiranih, dok je polovina anketiranih protiv članstva u NATO-u, a tek trećina podržava ulazak u tu vojnu alijansu.