Kosovski ministar istakao
0

'Nezavisnost Kosova je nepovratna!'

FENA
Nezavisnost Kosova je "nepovratna" i svaki pokušaj da se ukine nezamisliv je i mogao bi uzrokovati nove sukobe u regiji, rekao je u utorak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni.
  • Nezavisnost Kosova je nepovratna i takva će ostati ne samo na korist Kosova već u korist mira i trajne sigurnosti u regiji, kojoj je uvelike pridonijela, rekao je Hyseni, koji predvodi kosovsku delegaciju, prvi dan višednevne rasprave o zakonitosti proglašenja kosovske nezavisnisti koju pokušava pobiti Srbija, javila je Hina.

Srbija je od Opće skupštine UN-a dobila dopuštenje da se obrati ICJ-u sa svojim zahtjevom, pa bi 15-člano sudsko vijeće nakon saslušanja predstavnika 30-ak država koji će iznositi argumente za i protiv legalnosti kosovske nezavisnosti trebalo donijeti tzv. savjetodavno pravno mišljenje, koje nije obavezujuće, ali ima težinu.

S osobitom će pozornošću raspravu pratiti zemlje u kojima postoje područja sa separatističkim težnjama, poput Španije zbog Baskije. Srbija, koja Kosovo i dalje smatra svojom pokrajinom, nada se da bi za nju povoljna odluka ICJ-a mogla pridonijeti ponovnu otvaranju pregovora s Kosovom.

  • Ne možemo sudjelovati u pregovorima koji bi u pitanje dovodili naš status nezavisnosti i suverene države - nema povratka na staro, istaknuo je Hyseni, nazvavši takvu mogućnost "nezamislivom".

  • To bi bilo krajnje uznemirujuće i čak bi moglo potaknuti nove sukobe u regiji, dodao je kosovski ministar. Podsjetio je kako su deklaraciju o neovisnosti Kosova od 17. februara 2008. dosad priznale 63 države, napomenuvši kako Kosovo u ovom trenutku ima devet konzulata i 21 diplomatsku misiju u svijetu.

  • Unatoč teškoćama u prošlosti i patnjama koje je prošao kosovski narod, želimo dobrosusjedske odnose sa Srbijom, rekao je Hyseni, uz napomenu kako je Kosovo spremno razgovarati s Beogradom o praktičnim pitanjima od obostrana interesa, ali samo na osnovi ravnopravnosti, kao "dvije suverene države".

Nakon Srbije i Kosova prvog dana rasprave, predstavnici još 29 zemalja, među kojima i svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a, dobit će po 45 minuta da iznesu svoje stajalište o pitanju kosovske nezavisnosti. Rasprava bi trebala završiti 11. decembra, a odluka sudskog vijeća očekuje se za nekoliko mjeseci.

Jedna od posebnosti tog slučaja očituje se i u tome što će se Kina prvi put u povijesti obratiti ICJ-u.