Doris Pak
0

"Nezavisno pravosuđe - ključan uslov za EU"

SRNA
Nezavisan, efikasan i transparentan pravosudni sistem je ključan uslov za članstvo u Evropskoj uniji, izjavila je poslanik u Evropskom parlamentu i predsjednik Delegacije za odnose sa jugoistočnom Evropom Doris Pak.

"Pravna sigurnost i sposobno pravosuđe neophodno je i za privlačenje novih investicija, korištenje javnih sredstava i zaštitu građanskih prava. Zato Evropski parlament pažljivo prati reforme u pravosuđu u svim zemljama kandidatima za članstvo", rekla je Pakova, uoči sutrašnje posjete BiH.

Ona je ponovila da političari u BiH treba da prevaziđu međusobne podjele, kako bi stvorili zajednička viziju o budućnosti, i pojednostavili način donošenja odluka.

Pakova je kao primjer zbog kojeg su hitno potrebne promjene navela i to da su donedavno sve odluke o finansiranju projekata EU donošene u roku od jednog mjeseca, a da je sada organima BiH potrebno do šest mjeseci da odobre finansiranje, saopšteno je iz OHR-a.

"U međuvremenu, novac ostaje u Briselu, neiskorišten", rekla je Pakova za Internet stranicu "njnjnj.reci.ba".

Ona je pozvala građane BiH da jasno kažu svojim političarima da žele bolju budućnost za sebe i svoju djecu, da su umorni od osvrtanja na prošlost, od podjela i da žele promjene, slobodu kretanja u Evropi i radna mjesta.

Pakova je u tom kontekstu posebno istakla ulogu građanskog društva i nevladinih organizacija, koje trebaju podstaći promjene u društvu.
Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta, kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, Pakova je naglasila da sjećanje ide "rame uz rame s pomirenjem".

"Morate prihvatiti i razumjeti prošlost da biste gradili bolju budućnost. Niko ne treba da zaboravi, ali ne smijemo dozvoliti da nas prošlost spriječi da pokušamo zacijeliti rane koje je ostavio rat", poručila je Pakova.