Svijet
1

Nezavisna vojska Sirije preuzela odgovornost za bombaški napad

Anadolija
Nezavisna vojska Sirije preuzela je odgovornost za bombaški napad na zgradu Nacionalnog vijeća sigurnosti u kojem je poginulo nekoliko visokih dužnosnika sirijske vlasti. Nakon preuzimanja odgovornosti, zvaničnici NVS-a su saopćili i detalje ovog napada.

U saopćenju se navodi da je napad dugo planiran i da su tri bombe postavljene na zadnjem (trećem) spratu zgrade tri sedmice prije napada.

"Napad je izvelo nekoliko naših ljudi. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, napad je uspješno izveden u srijedu. Bombe su aktivirane sa udaljenosti od 100 metara. Ciljevi ovog napada su bili promjena u odnosu međunarodne zajednice prema Siriji, podizanje morala sirijskog naroda i nanošenje štete sirijskom režimu", navodi se u saopćenju Nezavisne vojske Sirije.

Sirijske vlasti su potvrdile da su u bombaškom napadu ubijeni ministar odbrane Davud Racha, ministar unutrašnjih poslova Muhammed Schaar, zamjenik načelnika generalštaba sirijske vojske Asif Sevket, specijalni predstavnik predsjednika Bashara al-Assada Hasan Turkmeni i visoki dužnosnik obavještajne službe Hafiz Mahluf.