Svijet
0

Nezaposleni muškarac nožem napao kineskog milijardera

FENA
Zong Qinghou (Foto: AFP)
Zong Qinghou (Foto: AFP)
Kandidat za radno mjesto je nožem napao multimilijardera Zonga Qinghoua, drugog najbogatijeg čovjek u Kini, izvijestili u srijedu kineski mediji.

Zong, koji je do prošle sedmice bio najbogatiji čovjek u Kini, vlasnik je najveće kineske kompanije za proizvodnju pića Wahaha Group.

Magazin Forbes procijenio je njegovo bogatstvo na 11 milijardi dolara. Trenutno najbogatiji čovjek u Kini je Wang Jianlin, čelnik konglomerata Wanda Group, čije se bogatstvo procjenjuje na 14 milijardi dolara.

Nezaposleni muškarac, naoružan nožem, prišao je Zongu u blizini njegove kuće u gradu Hangzhou i tražio da ga zaposli u Wahahi, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Kada je odbijen, muškarac s prezimenom Yang, postao je nasilan i napao 67-godišnje tajkuna. Zong je zadobio povrede tetiva na dva prsta lijeve ruke.

Yang (49) iz naselja Suzhou u susjednoj pokrajini Jiangsu, uhapšen je istog dana kad je izvršio napad.

Zong je napad nazvao "nesretnim slučajem" i rekao je da se dobro oporavio, dodavši da se vratio na posao,

AFP nije bio u mogućnosti da stupi u kontakt s Wahahom niti policijom u Hangzhouu.

Zong je svoj biznis započeo 1987. godine kada je na triciklu prodavao bezalkoholna pića i sladolede, a Wahahu je izrastao u jednu od 500 najuspješnijih privatnih firmi u Kini.

U kompaniji je trenutno zaposleno oko 30.000 radnika u više od 70 proizvodnih pogona diljem Kine. Prošlogodišnji prihod kompanije je iznosio 63,6 milijardi juana (10,4 milijarde dolara).