Hiljade domova bez struje
177

Nezapamćena sniježna oluja pogodila sjeveroistok SAD-a

Klix.ba
New York (Foto: AFP)
New York (Foto: AFP)
Zbog nezapamćenih oluja je cijeli sjeveroistok Sjedinjenih Američkih Država ostao prekriven debelim sniježnim pokrivačem, zbog kojeg je hiljade domova ostalo bez električne energije i koji je izazvao haos u saobraćaju.

Massachusetts, Rhode Island, New York, Connecticut i Maine su proglasili stanje elementarne nepogode, a od nekoliko miliona stanovnika se traži da ne napuštaju svoje domove. U Massachusettsu je, osim za određena vozila, privremeno zabranjen sav saobraćaj na državnim cestama.

Meteorolozi tvrde da bi ovo mogla biti najveća sniježna oluja u posljednjih deset godina. Aviokompanije su do sada otkazale preko 4.300 letova, a nacionalna željeznička kompanija Amtrak je otkazala skoro sve vozne linije.

Najteže padavine se očekuju kasno u peta i rano u subotu po lokalnom vremenu. Meteorolozi najavljuju da bi se u tom periodu na nekim područjima mogao formirati sniježni pokrivač visok 90 centimetara, a očekuju se i vjetrovi koji će puhati brzinom od 120 kilometara na sat, prenosi BBC. Oko 350.000 domova je ostalo bez električne energije.

"Ovo je oluja nevjerovatnih proporcija. Ne idite nikuda. Ostanite u svojim domovima", upozorio je Thomas Menino, gradonačelnik Bostona.