Evropski parlament
0

Nezadovoljstvo ograničenim napretkom u BiH

SRNA
U nacrtu rezolucije o "Strategiji proširenja EU", o kojoj će sutra raspravljati poslanici Evropskog parlamenta, izraženo je "nezadovoljstvo zbog ograničenog napretka u BiH kao potencijalnog kandidata na putu za članstvo u EU".

U nacrtu, koji je razmatrao Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, sa sve većom zabrinutošću primjećuje se "nestabilna politička klima i nedostatak zajedničke vizije oba entiteta".

Uz "osudu zapaljivih poruka koje mogu da naruše napredak u procesu međuetničkog pomirenja i funkcionisanja državnih struktura", evropski poslanici ohrabruju Vijeće ministara EU da uz podršku međunarodne zajednice uloži napor za održavanje dijaloga sa političkim liderima u BiH kako bi se toj zemlji i njenim građanima pomoglo da se održe na putu evropske integracije.

U dokumentu je pozdravljen nedavni zajednički diplomatski napor švedskog ministra inostranih poslova Karla Bilta, evropskog komesara za proširenje Olija Rena i zamjenika američkog državnog sekretara Džejms Štajnberga.

"Strategiju proširenja EU" sačinila je Evropska komisija.

U Strazburu je juče počelo četverodnevno plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta na kojem će poslanici glasati o politici proširenja EU s naglaskom na Island, Tursku i Zapadni Balkan.

Parlament će se pripremiti i za provođenje Lisabonskog sporazuma, odnosno povećanje ovlaštenja u okviru ovog sporazuma, kao i dolazak dodatnih 18 poslanika.