Nezadovoljni radnik cipelama gađao Mahmouda Ahmadinejada

S
Sarajevo-x.com
13.12.2011. u 09:27
0
35
Nezadovoljni radnik cipelama gađao Mahmouda Ahmadinejada
0
Nezadovoljni radnik cipelama gađao Mahmouda Ahmadinejada Mahmoud Ahmadinejad (Foto: www.president.ir)
Četrdesetsedmogodišnji radnik koji je bez posla već godinu dana, nezadovoljan što ne dobija naknadu za nezaposlene, gađao je cipelama iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, ali je promašio.
Incident se dogodio u iranskom gradu Sariju tokom memorijalne ceremonije za bivšeg ministra koji je umro prošle godine.

Uzvanici koji su prisustvovali ceremoniji su savladali nezadovoljnog radnika, a nakon toga su intervenisali i zaštitari. Radnik je otpušten i nije primio naknadu za nezaposlene već godinu dana.

Lokalne novine Gashed News pišu da se radi o Rashidu S., stanovniku grada Sari koji je jednom bio u zatvoru zbog bacanja jaja i paradajza na bivšeg iranskog predsjednika Mohammada Khatamija.

Uzvanici su se izvinili Ahmadinejadu zbog neugodnosti te su uzvikivali slogane u znak podrške.

Ahmadinejadova internet-stranica je objavila fotografiju predsjednika nastalu na ceremoniji, ali se incident nije spominjao.

Bacanje cipela je znak izrazitog nepoštovanja u arapskim zemljama, ali ne i u Iranu.

U decembru 2008. godine je irački novinar bacio svoje cipele na bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha tokom konferencije za medije u Bagdadu. On je također promašio. Nakon što je završio na podu, novinar je rekao da je bacanje cipela njegov "oproštajni pozdrav psu" koji je 2003. godine pokrenuo invaziju na Irak. Novinar Muntadhar al-Zaidi je iz zatvora pušten na slobodu nakon devet mjeseci. Neki su ga proglasili herojem, a hiljade ljudi su na ulicama tražili njegovo oslobađanje. Drugi su smatrali da se njegov čin kosi sa arapskim tradicionalnim gostoprimstvom.

Prema zvaničnim vladinim podacima procent nezaposlenosti u Iranu za prošlu godinu iznosi 13,2 posto, iako većina vjeruje kako je ovaj postotak znatno veći.


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: