Zbog naknade za nezaposlene
0

Nezadovoljni radnik cipelama gađao Mahmouda Ahmadinejada

Sarajevo-x.com
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: www.president.ir)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: www.president.ir)
Četrdesetsedmogodišnji radnik koji je bez posla već godinu dana, nezadovoljan što ne dobija naknadu za nezaposlene, gađao je cipelama iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, ali je promašio.

Incident se dogodio u iranskom gradu Sariju tokom memorijalne ceremonije za bivšeg ministra koji je umro prošle godine.

Uzvanici koji su prisustvovali ceremoniji su savladali nezadovoljnog radnika, a nakon toga su intervenisali i zaštitari. Radnik je otpušten i nije primio naknadu za nezaposlene već godinu dana.

Lokalne novine Gashed News pišu da se radi o Rashidu S., stanovniku grada Sari koji je jednom bio u zatvoru zbog bacanja jaja i paradajza na bivšeg iranskog predsjednika Mohammada Khatamija.

Uzvanici su se izvinili Ahmadinejadu zbog neugodnosti te su uzvikivali slogane u znak podrške.

Ahmadinejadova internet-stranica je objavila fotografiju predsjednika nastalu na ceremoniji, ali se incident nije spominjao.

Bacanje cipela je znak izrazitog nepoštovanja u arapskim zemljama, ali ne i u Iranu.

U decembru 2008. godine je irački novinar bacio svoje cipele na bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha tokom konferencije za medije u Bagdadu. On je također promašio. Nakon što je završio na podu, novinar je rekao da je bacanje cipela njegov "oproštajni pozdrav psu" koji je 2003. godine pokrenuo invaziju na Irak. Novinar Muntadhar al-Zaidi je iz zatvora pušten na slobodu nakon devet mjeseci. Neki su ga proglasili herojem, a hiljade ljudi su na ulicama tražili njegovo oslobađanje. Drugi su smatrali da se njegov čin kosi sa arapskim tradicionalnim gostoprimstvom.

Prema zvaničnim vladinim podacima procent nezaposlenosti u Iranu za prošlu godinu iznosi 13,2 posto, iako većina vjeruje kako je ovaj postotak znatno veći.

Vezani članci