Svijet
0

Newsday: Guverner New Yorka danas vjerovatno podnosi ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njujorški dnevnik Newsday piše u utorak o raširenom uvjerenju u saveznoj državi New York da će njezin guverner Eliot Spitzer danas vjerovatno podnijeti ostavku zbog navoda iznesenih u New York Timesu da je koristio usluge prostitutki.

Newsday navodi izvatke iz optužnice protiv četiri osobe koje su vodile eskort servis iz Brooklyna, u kojoj se spominje i "klijent broj 9" – navodno Eliot Spitzer, koji je prije mjesec dana ugovarao odlazak s namještenicom te agencije u Washington.

Eliot Spitzer je 13. februara u Washingtonu odsjeo u hotelu Mayflower, pod imenom George Fox, koji je inače njegov prijatelj i donator njegove izborne kampanje, piše Newsday.

Bude li podignuta optužnica protiv guvernera Spitzera, to bi moglo biti u skladu sa zakonom iz 1910. godine, koji predviđa posebno oštre kazne za slučajeve u kojima počinitelj putuje iz jedne savezne države u drugu radi prostitucije.

U zakonodavnom tijelu savezne države New York Spitzerovi su demokrati u šoku, dok se opozicijski republikanci, piše Newsday, "potiho raduju".

Elliot Spitzer je osam godina bio ministar pravosuđa savezne države New York. Istakao se u borbi protiv mafije i prostitucije, zaradivši nadimak "Eliot Ness".