Novi detalji afere prisluškivanja
0

News of the World špijunirao princa Williama i Josea Mourinha

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
List News of the World, u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha, godinama je špijunirao veliki broj javnih ličnosti u Velikoj Britaniji, uključujući članove kraljevske porodice i fudbalskog trenera Josea Mourinha, navodi se u dosjeu sa dokazima koji je BBC dobio na uvid.

U dosjeu se navodi da je list sedam godina plaćao bivšeg policajca Dereka Veba za praćenje više od 100 ličnosti. Kompanija News International, koja je vlasnik sada ugašenog lista, nije imala komentar na ove informacije.

Među praćenim ličnostima bili su i bivši fudbaler Gary Lineker, princ William i bivša djevojka princa Harryja. 

Veb je izjavio da se ničega ne stidi i da nije prekršio zakon. On kaže da ga je list kontaktirao ubrzo nakon što je 2003. godine otvorio detektivksu agenciju. On je sarađivao sa listom do njegovog gašenja u julu, nakon što se saznalo da su novinari News of the Worlda prisluškivali mobilne telefone velikog broja poznatih ličnosti.

Veb je bivši policajac koji je godinama radio na tajnim operacijama praćenja, a prošao je i obuku obavještajne službe MI5. On kaže da je zaslužio da mu list poslije gašenja isplati određenu sumu novca zbog lojalnosti koju je iskazao u periodu od sedam godina, kao što je uradio sa ostalim honorarnim saradnicima, ali se to nije desilo.

Veb navodi da je dobijao zadatke putem telefona ili elektronske pošte od velikog broja novinara News of the Worlda, te da su u 90 posto slučajeva mete bile poznate ličnosti ili političari.