{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


New Yorker je uvrijedio američke muslimane

S
Sarajevo-x.com
16.7.2008. u 10:00
0
6
New Yorker je uvrijedio američke muslimane
0
New Yorker je uvrijedio američke muslimane
Foto: AFP
Demokrata Barack Obama u utorak je izjavio da je magazin New Yorker svojom satiričnom naslovnicom na kojoj se našla karikatura ovog političara i njegove supruge uvrijedio muslimane u Americi.
"Predivni muslimani širom zemlje rade predivne stvari," izjavio je ovaj predsjednički kandidat u emisiji Larryja Kinga na CNN-u. "Žalosno je da se na ovakav način vrijeđaju ili da se podižu sumnje o meni. To nije Amerika."

Obama je neke kritike uputio i na svoj račun. Naime, okrivio je sebe što nije bio dovoljno jak u borbi protiv glasina koje o njemu kruže, uključujući i onu da je musliman.

Njegov otac bio je porijeklom iz Kenije, a kao dijete Obama je živio u Indoneziji u kojoj je islam najrasprostranjenija religija. Ispitivan je o svojoj religiji još od februara, nakon što je pronađena fotografija na kojoj nosi tradicionalnu kenijsku odjeću u toku posjete Africi 2006.

Naslovnica magazina New Yorker koja se na kioscima pojavila u ponedjeljak, predstavlja Obamu u tradicionalnoj muslimanskoj nošnji, sandalama, odori i sa turbanom na glavi, dok njegova supruga Michelle ima pušku okačenu o ramenu i zamaskirana je. Na nogama su joj nacrtane vojničke čizme, a ima afričku frizuru. Iza njih u kaminu gori američka zastava, a na zidu visi portret Osame bin Ladena.Urednik magazina koji je objavio ovu karikaturu David Remnick za Huffington Post je izjavio da je ova naslovnica izabrana jer je imala šta da poruči.

Isprva je Obama odbijao da komentariše ovaj potez, a njegov glasnogovornik Bill Burton ga je okarakterisao kao "neukusnog i uvredljivog", javio je AP.

"Ne mislim da je bila u pitanju satira. Oni su vjerovatno stekli neke pogrešne utiske o meni," rekao je Barack Obama. "Ali, znate, to je bila odluka njihovih urednika, a kao što sam već rekao, to je samo crtež, nije to nešto o čemu će Amerikanci mnogo razmišljati."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: