Svijet
18

New York: Žele srušiti džamiju "Nulta tačka" da bi izgradili još veću

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Građevinski preduzimač iz New Yorka podnio je zahtjev da sruši džamiju "Nulta tačka", odnosno islamski centar izgrađen u blizini mjesta na kojem su nekad stajale kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra, srušene u terorističkom napadu 2001. godine, rekli su danas zvaničnici.

Odjeljenje za urbanizam grada New Yorka saopštilo je da razmatra zahtjev preduzimača da uništi četvorospratnu zgradu i dodatne objekte na Manhattanu, najvjerovatnije da bi izgradio novi, još veći objekat.

Preduzimač Sharif El-Gamal iz kompanije Soho Properties rekao je ranije da planira da izgradi 13-spratni Centar islamske zajednice zajedno sa džamijom, objektima za rekreaciju i prostorijama za međuvjerske radionice, a cijeli projekat koštao bi oko 100 miliona dolara.

Međutim, Hank Sheinkopf, portparol preduzimača, nije želio da potvrdi da je zahtjev za rušenjem postojećih zgrada korak ka izgradnji još većeg kompleksa.

On nije želio ni da kaže gdje će sadašnji islamski centar biti preseljen, ukoliko bude odobren zahtjev za rušenjem.

Islamski centar i džamija otvoreni su 2011. godine nakon niza protesta zbog bojazni da bi to moglo da postane spomenik islamskim ekstremistima odgovornim za napade islamista na Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine kada je poginulo blizu 3.000 ljudi.